15 april 2007

Nya tag!

Unghundskurs
Väl hemma från Skåne hann vi precis packa ur bilen och äta lite innan det bar av till Järfälla brukshundsklubb för ny kurs. På vägen dit kom vi fram till att vi antagligen har världens mest odresserade och envetna hund och att vi skulle få skämmas…

Vi hade inte fått utskicken innan kursen så vi blev lite förvånade då det visade sig att det bara var teori första gången och att de flesta andra inte hade med sina hundar alls. Zigge fick alltså besviken vänta i bilen på an plats som bevisligen kryllade av dofter och lekmöjligheter.

Vi var nog 8 ekipage som skulle gå kursen, alla storlekar (från Hovavart till Dvärg Pincher) men alla runt ett år gamla. Alla förarna utom en (och i vårt fall en halv) var kvinnor. Kursledningen består av en instruktör och två assistenter – vilken lyx!

Det visade sig vid presentationsrundan att vi alla har ungefär samma problem:
*Hunden vill hälsa på alla andra hundar
*Kontaktproblem
*Drar i koppel
*Kommer inte på inkallning
*Etc.

Kändes klart skönt och under kommande diskussioner insåg nog både vi och de andra att vi i grunden vet mycket av det som krävs men att vi varit för slappa och inkonsekventa. Känns som en lovande kurs, enda tråkiga är att vi bara får vara en förare per gång – de tror att hunden blir distraherad av publik. Troligen turas vi om medan den andra väntar och kollar från bilen – teoripassen får båda vara med på.

Nya regler
Det är lite som att gå till tandläkaren – man blir påmind om vad som gäller så nu har vi skärpt upp några rutiner hemma, främst:
*Z ska gå sist genom alla dörrar och nedför trappor
*Nolltolerans på koppeldrag
*Roligare och mer aktiva promenader (typ trick och balansövningar)
*Endast i undantag hälsa på andra hundar (bara kändisar)
*Jobba hårt med hundmöten
*Sätta respekten i system (säger vi kom ska han komma, vill vi gå ska han sluta nosa och hänga med)

Spännande att se om vi kan vara konsekventa…

1 kommentar:

Linda sa...

Låter som en bra kurs! Tar tacksamt emot tips sen på hur man får hunden att följa med och sluta nosa. I Igors hjärna verkar det bli "tillt" när han känner spännande lukter och inte får gå åt det hållet. Då vägrar han gå och ju mer man drar destu mer vägrar han. Att locka, pocka, muta, skutta etc funkar inte heller. Alls. MYCKET irriterande är detoch jag börjar bli förtivlad!

PS. Förutom att vår livssituation påminner om er på så vis att vi sliter med våra lundehundar så är vi också mitt inne i bröllopsplanering :)

MVH/

Linda (Igors matte)